lördag 4 januari 2014

Semester

Liten sjösjuk katt. 
Midsommarafton firades i vår klubbhamn och efter middag med tillbehör seglade vi iväg i fina vindar och soligt väder.
Solen skulle följa oss nästan hela tiden denna fantastiskt torra, soliga men lite kalla sommar 2013.
Första stoppet blev bara 7 sjömil hemifrån då någon broöppning inte gick att få på  natten.

Nästa stopp blev Södertälje och sedan seglade vi i rätt rask fart ner längs ostkusten. Det var stundtals lite stökig sjö och dimma. Radarn och AISen fick arbeta hårt.Vi landade till slut i Byxelkrok där vi stannade ett par dagar, hyrde cyklar och hade det bra. Som vanligt var det blåsigt och lätt kaosartat i denna hamn som tyvärr har piröppningen åt sydväst. Det är dock så trevligt här att vi gärna återkommer i alla fall.
Vi hyrde en dag cyklar och tog oss till Långe Erik där vi gick upp i fyren och beundrade utsikten. Besåg också Neptuni åkrar med alla fossiler.


Vi hade nu upptäckt att varmvattenberedaren läckte. Det var en packning som inte var ok. Upptäckten gjordes då vi fann att hela kölsvintet var fullt med varmt vatten (ölen varm!). Detta måste åtgärdas då våra vattentankar annars töms. Som tur är ligger Isotemp i Kalmar så nästa stopp blev där. Där blev vi också några dagar för att meka och tvätta.
 
Cyklar på min till jobbet också

I Kalmar fanns det många båtar med cyklar ombord och vi fick tillfälle att prata med ägarna. Brompton har vi ju varit intresserade av under en tid men de är så dyra. Hittade några trevliga holländare med Dahon-cyklar som vi fick prova. De ha 20-tumshjul och var väldigt stadiga så när vi kom hem från semestern beställde vi några från Tyskland. Det har vi inte ångrat - dom är underbara och går fint att använda som pendlingscyklar också

Från Kalmar seglade vi till Kristianopel som vi hört så mycket gott om och det var verkligen en väldigt gullig lite ort väl värd ett besök. Här skulle man verkligen velat ha cyklar då man kunnat cykla till Brömsebro tex.

Soluppgång på min vakt mot Gotland
Nu var det  dags att bestämma oss för Bornholm eller Gotlands ostkust. Avgörande blev att vi skulle få gäster som hade lättare att ta sig till Gotland så på em 5/7 kastade vi loss för en resa som till slut blev 120 sjömil lång. Hade tänkt komma fram vid 8-10 dagen efter men vindarna var så fina att när vi nådde Gotlands sydspets var klockan bara 5. Fortsatte i stället till Ronehamn där vi landade efter 20 timmar. Detta var min första riktiga nattsegling med vakter - hade 4 timmarspass och det fungerade bra. Skönt med AIS när man korsar de stora fartygslederna vid Gotland.


Forts följer.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar